Luchtreclame, een goedkope en effectieve marketingtool

BRON: Publicatie ‘De wereld van de Ondernemer’ 6 maart 2017 | Auteur en fotograaf: Vincent Krijtenburg.

Een marketingtool die zijn oorsprong kent in de jaren veertig, houdt zelfs in het huidige digitale tijdperk moeiteloos stand. “Iedereen kijkt automatisch omhoog als er een reclamevliegtuig over vliegt.” Een gesprek met Cris Neidt, directeur van luchtvaartonderneming CNE-Air.

Cris Neidt (67) begon in 2008 luchtvaartbedrijf CNE-Air. Tot die tijd was hij directeur bij bouwbedrijf Aan de Stegge in Roosendaal. Daar heeft hij naar eigen zeggen in zeventien jaar tijd het bedrijf nieuw leven in geblazen. “Toen ik binnenkwam deed het bedrijf 10 miljoen gulden, toen ik wegging was dat 60 miljoen euro. Ik had in 2008 de leeftijd om te stoppen en ik had zelf ook het gevoel dat het tijd was om te stoppen.”  Bas Moens nam het directeurschap over en Neidt ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij besloot een bedrijf op te richten dat aansluit bij zijn grote passie: luchtvaart.

Crisis

Hij had naar eigen zeggen geen beter moment kunnen uitkiezen om het bedrijf te beginnen. “Ik begon net voordat de recessie zijn intrede deed in ons land. Het dreigde toen minder goed te gaan met veel bedrijven, dus moesten ze hun producten in de markt zetten. Dan is luchtreclame vaak toch de beste optie. Bovendien valt het meestal binnen het marketingbudget van bedrijven.” Een vlucht met reclamesleep kost 350 euro per uur exclusief, gerekend van de start tot de landing. “Een gemiddelde vlucht duurt anderhalf uur. Voor grote vluchten zijn de vliegtuigen makkelijk vijf uur weg. Dan vliegen we naar Texel toe langs de kust en dan over het water weer terug.”

Raket

Het klantenbestand van CNE-AIR is erg divers. Van makelaar tot restaurant en van metaalbedrijf tot administratiekantoor. Met name in de zomer wordt er veel voor Unilever gevlogen. De multinational gebruikt luchtreclame voor het promoten van hun ijsjes. “We slepen voor hun een doek met daarop een Raket-ijsje van negen meter hoog en 26 meter lang. We maken ook reclame voor Kips leverworst (Zwanenberg Food Group red.), radiostation Sublime FM, Vodafone en noem het maar op. “

Lees dit artikel verder op deondernemer.nl

Het effect van luchtreclame ervaren?

Succesvol gevlogen voor onze klanten